Pieczen po amerykansku- meatloaf

  • wyświetlono: 3842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

prosta ale pyszna pieczen, idealna do obiadu z puree,marchewkami glazurowanymi czy marchewka z groszkiem..ale takze pyszna do kanapek z ketchupem nastepnego dnia:)

ScaryCanary
  • 70min

Składniki

na 8-10porcji

1) 600g miesa mielonego wieprzowo-wolowego
2) 5 jajek ugotowanych na twardo
3) 1 surowe jajko
4) dwie przesmazone cebulki,posiekane drobno
5) 2 zabki czosnku
6) 2 czubate lyzeczki ostrej musztardy i 2 czubate lyzki ketchupu heinz plus 1 do nasmarowania
7) sol,pieprz,slodka papryka do smaku, 1 lyzka brazowego cukru
8) 1 czerstwa bulka,lub kromka chleba,namoczona w mleku,odcisnieta dobrze.
9) kilka kropel tabasco,wedlug uznania
10) 2 lyzki sosu worcestershire

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczen po amerykansku- meatloaf

  • 1. 1) tradycyjna keksowke wykladamy folia aluminiowa,piekarnik nagrzewamy do 175C.
    2) w misce mieszamy mieso,surowe jajko,namoczona bulke,musztarde,ketchup,sol,pieprz,slodka papryke,przesmazona cebulke,przecisniety czosnek,tabasco,sos worcerstershire,dobrze wyrabiamy reka na jednolita mase.
    3)polowe masy wykladamy na dno keksowki,wykladajac mase takze na boki,tworzac jakby rowek na srodku.tam wykladamy ciasno jajka,jedno przy drugim,nastepnie mocno dociskamy do dolu,wykladamy reszte masy i zakrywamy jajka.dociskamy boki,by pieczen byla zwarta i nie rozpadala sie.
    4) gore smarujemy 1 lyzka ketchupu oraz posypujemy odrobina brazowego cukru.
    5) wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min,lub do pelnej gotowosci miesa.po wyciagnieciu dajemy pieczeni odpoczac w formie ok 5-10min,przed wyjeciem.kroimy w grube plastry:) smacznego!

Porady

wiem,ze cukier na pieczeni brzmi dziwnie,jednak zapewnia on piekna karmelizacje skorki na pieczeni,naprawde polecam ten maly amerykanski trick:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Ryba

Dodane przez: nella1

Ryba po japońsku

Smaczna alternatywa dla ryby po...

Placek.

Dodane przez: Słodko Słodka

Placek po Węgiersku

Placki ziemniaczane zna i lubi...

Makaron po chłopsku

Dodane przez: Lidka Bawolska

Makaron po chłopsku

Pomysł na szybki i naprawdę bardzo...

Schab po góralsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab po góralsku

Uwielbiam wypróbowywać w mojej...

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Gulasz wieprzowy - doskonały do...

Karkówka po cygańsku

Dodane przez: Kinia1984

Karkówka po cygańsku

Szybka w przyrządzeniu, jednak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE