Pieczeń marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki połączeniu różnych rodzajów i faktury mięs mamy ciekawy i smaczny efekt.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • około kilogram dobrej jakości mięsa wieprzowego
    2 duże piersi z kurczaka
    1 bułka
    4 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 całe jajko
    sól, pieprz
    masło do wysmarowania foremki
    bułka tarta

Pieczeń marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, odciskamy. Piersi kurczaka myjemy i odsączamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę (wielkość kostki zależy od Was i Waszej inwencji, ja pokroiłam dosyć drobno). Łączymy ze sobą wieprzowe mięsko mielone, pokrojone w kostkę piersi kurczaka, odsączoną bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość delikatnie mieszamy dłońmi, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Boki foremki smarujemy niewielką ilością masła, następnie obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane podłoże wykładamy masę mięsną, dobrze dociskamy. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Tak przygotowane mięsko smakuje zarówno jako danie główne, jak i dodatek do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy