Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

Delikatna pieczeń jajeczna ze szczypiorkiem , słodką suszoną śliwką oraz słoną mozzarellą. Majonez sprawia iż wierzch ładnie się zarumienia i nie przypieka , nie wyczuwalny jest smakowo. Pieczeń podałam na ciepło z frytkami i konfiturą żurawinową , na zimno świetnie smakuje z pieczywem.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    2 jajka surowe
    2 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 pęczek szczypioru
    1 kula mozzarelli ( 125 g)
    1 opakowanie suszonych śliwek ( 90 g )
    1 łyżka majonezu
    masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek , myjemy , kroimy w kostkę ( np. za pomocą kratki jarzynowej)
    Umyty i osuszony szczypior siekamy , odsączoną mozzarellę kroimy także w kostkę.
  • 2. Do pokrojonych składników wbijamy surowe jajka ,wsypujemy bułkę tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem ,delikatnie mieszamy aby zbytnio nie pognieść jajek.
  • 3. Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą , wykładamy 1/2 masy jajecznej obklejając ścianki.
    Do środka wkładamy suszone śliwki , przykrywamy resztą jajek.
    Wierzch smarujemy majonezem.
    Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować