Pieczeń jabłkowa z jajkiem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonała, soczysta pieczeń , która zawiera tarte jabłka i bakalie. Tak przygotowana pieczeń doskonale nadaje się jako np. wędlina na kanapki podczas śniadania Wielkanocnego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 jabłko
    200g bakalii np.suszone morele, rodzynki,żurawina, śliwka
    1 jajko
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka bułki tartej
    sól
    pieprz
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku
    Dodatkowo:
    3-4 ugotowane jajka (ilość jaj jest zależna od długości formy)
    słonecznik i sezam do posypania pieczeni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Jajko Wędliny

Pieczeń jabłkowa z jajkiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. W misce ścieram jabłko ze skórką, dodaję bakalie i chrzan. Mieszam.
  • MIĘSO 2. W drugiej misce wyrabiam na gładką masę mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
  • MIESO 3. Masę jabłkowa przekładam do mięsa i delikatnie wyrabiam całość do połączania składników.
  • WYKONANIE 4. Na papierze lub sylikonowej macie układamy mięso tworząc płaski prostokąt. Na brzegu mięsa układam ugotowane jajka i delikatnie wszystko zwijam podnosząc matę ,aby się dobrze rolowało.
  • PIECZEN 5. Taką pieczeń można upiec zwiniętą, lub przełożyć do foremki typu korytko. Wierzch posypuję obficie ziarnem słonecznika i sezamu.
  • pieczen 6. Piekę w 180st.C przez 30-40 minut aby jabłka odparowały sok w pieczeni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Jajka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczeń

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

PIECZEŃ Z JAJKIEM I PIECZARKAMI

aniulek123 Pyszna :)))

To może cię zainteresować