Doskonała, soczysta pieczeń , która zawiera tarte jabłka i bakalie. Tak przygotowana pieczeń doskonale nadaje się jako np. wędlina na kanapki podczas śniadania Wielkanocnego.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 jabłko
200g bakalii np.suszone morele, rodzynki,żurawina, śliwka
1 jajko
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
Dodatkowo:
3-4 ugotowane jajka (ilość jaj jest zależna od długości formy)
słonecznik i sezam do posypania pieczeni.
Pieczeń jabłkowa z jajkiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ścieram jabłko ze skórką, dodaję bakalie i chrzan. Mieszam.
2.W drugiej misce wyrabiam na gładką masę mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
3.Masę jabłkowa przekładam do mięsa i delikatnie wyrabiam całość do połączania składników.
4.Na papierze lub sylikonowej macie układamy mięso tworząc płaski prostokąt. Na brzegu mięsa układam ugotowane jajka i delikatnie wszystko zwijam podnosząc matę ,aby się dobrze rolowało.
5.Taką pieczeń można upiec zwiniętą, lub przełożyć do foremki typu korytko. Wierzch posypuję obficie ziarnem słonecznika i sezamu.
6.Piekę w 180st.C przez 30-40 minut aby jabłka odparowały sok w pieczeni.
Komentarze