Pieczeń gryczana z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej
    25 dkg drobiowego mięsa mielonego
    5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    20 dkg pieczarek

    Składniki robocze:
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%


    Dekoracja:
    śliwki suszone

Pieczeń gryczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na formę keksową 20x10cm

    Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki w całości obsmażamy na oleju, delikatnie posolone.
    Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy