Pieczeń drobiowa z warzywną wkładką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna,smaczna i ciekawie się prezentuje,dodatek warzyw sprawia że nie jest sucha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
    4 kromki białego pieczywa tostowego
    150 ml śmietanki kremówki
    2 białka jaj
    200 g świeżego szpinaku
    200 g mrożonej fasolki szparagowej(żółtej)
    7 długich plastrów wędzonej szynki
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej

Pieczeń drobiowa z warzywną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb bez skórki pokroić w kostkę i zalać kremówką wymieszaną z białkami.
    Odstawić na 30 minut,zmiksować na papkę.
    Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut,odcedzić.
    Szpinak podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem na oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Mięso zmielić w maszynce,dodać zmiksowane pieczywo,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
  • 2. Formę keksową 9x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Następnie dno i boki formy wyłożyć plastrami szynki,tak aby zwisały po za jej krawędzie.
    Napełnić połową masy mięsnej,następnie wyłożyć szpinak,na nim ciasno ułożyć wzdłuż fasolkę,przykryć pozostałą masą mięsną i zwisającymi plastrami szynki.
    Wierzch pieczeni przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy