Pieczeń drobiowa z warzywną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb bez skórki pokroić w kostkę i zalać kremówką wymieszaną z białkami.
Odstawić na 30 minut,zmiksować na papkę.
Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut,odcedzić.
Szpinak podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem na oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso zmielić w maszynce,dodać zmiksowane pieczywo,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
2.Formę keksową 9x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie dno i boki formy wyłożyć plastrami szynki,tak aby zwisały po za jej krawędzie.
Napełnić połową masy mięsnej,następnie wyłożyć szpinak,na nim ciasno ułożyć wzdłuż fasolkę,przykryć pozostałą masą mięsną i zwisającymi plastrami szynki.
Wierzch pieczeni przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec około 50 minut.
Komentarze