Pieczeń drobiowa a la pasztet

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Ta pieczeń to smak mojego dzieciństwa. Babcia nazywała ją"chlebkiem", nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak ten sam.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka - piersi i udka bez kości, może być cały kurczak
    • 4 jajka
    • 250 g pieczarek
    • 100 g masła
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 bułki kajzerki
    • sól, biały pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasztet

Pieczeń drobiowa a la pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę.
    • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i przepuścić przez maszynkę.
    • Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
    • Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć razem z cebulą, odparować wodę i przepuścić przez maszynkę.
    • Do zmielonej masy dodać jajka, rozpuszczone masło, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki.
    • Piec w dużej blaszce lub 3 keksówkach w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.

Porady

Użyłam 3 jednorazowych keksówek aluminiowych 8 x 20 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować