Sakiewki to doskonały sposób, by zaskoczyć gości ciekawym wyglądem oraz wspaniałym smakiem. Polecam.
40 min
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
ok. 500 g pieczarek ( lub innych grzybów)
2 cebule
150 g sera żółtego
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
odrobina wody
2 łyżeczki cukru
Pieczarkowo- serowe sakiewki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z koncentratu pomidorowego robimy sos: Koncentrat przekładamy do miseczki, dolewamy ok. 50 ml wody, wsypujemy cukier, solimy, dodajemy trochę pieprzu czarnego- mieszamy.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w mała kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Podsmażamy razem na patelni. Doprawimy solą, pieprzem czarnym i ziołowym ( warto przyprawić solidnie, by danie miało wyrazisty smak).
Ser kroimy w kostkę.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty ( 6 kwadratów na ciasto). Każdy kwadrat smarujemy sosem pomidorowym ( zostawiamy po 2 cm z boków). na środek nakładamy porcję grzybów z cebulą, a następnie ser w kostkach. Boki unosimy do góry i zlepiamy ze sobą, tak by nic nie wylatywało. Dla bezpieczeństwa można sakiewkę spiąć u góry wykałaczką.
Sakiewki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C, ok. 20 min. Tak by ciasto dobrze się przyrumieniło i było chrupiące.
Smacznego.
Porady
Akurat mamy sezon na grzyby leśne, więc pieczarki można zastąpić borowikami, prawdziwkami, kurkami...
Komentarze