Pieczarkowo- serowe sakiewki w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sakiewki to doskonały sposób, by zaskoczyć gości ciekawym wyglądem oraz wspaniałym smakiem. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    ok. 500 g pieczarek ( lub innych grzybów)
    2 cebule
    150 g sera żółtego
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    odrobina wody
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarkowo- serowe sakiewki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z koncentratu pomidorowego robimy sos: Koncentrat przekładamy do miseczki, dolewamy ok. 50 ml wody, wsypujemy cukier, solimy, dodajemy trochę pieprzu czarnego- mieszamy.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w mała kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Podsmażamy razem na patelni. Doprawimy solą, pieprzem czarnym i ziołowym ( warto przyprawić solidnie, by danie miało wyrazisty smak).

    Ser kroimy w kostkę.

    Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty ( 6 kwadratów na ciasto). Każdy kwadrat smarujemy sosem pomidorowym ( zostawiamy po 2 cm z boków). na środek nakładamy porcję grzybów z cebulą, a następnie ser w kostkach. Boki unosimy do góry i zlepiamy ze sobą, tak by nic nie wylatywało. Dla bezpieczeństwa można sakiewkę spiąć u góry wykałaczką.

    Sakiewki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C, ok. 20 min. Tak by ciasto dobrze się przyrumieniło i było chrupiące.
    Smacznego.

Porady

Akurat mamy sezon na grzyby leśne, więc pieczarki można zastąpić borowikami, prawdziwkami, kurkami...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować