Pieczarkowe smarowidełko

0 (0 ocen)

  • 40 min

masło i margaryna przegrywają

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dkg słoniny niesolonej, 15 dkg pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, niesłodkie jabłko, suszony majeranek, sól, pieprz

Pieczarkowe smarowidełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroję w małą kosteczkę i wkładam do garnka. Na małym ogniu topię.
  • 2. Obieram cebulę, pieczarki i czosnek i kroję w plasterki.
  • 3. Kiedy zauważam , że część słoniny już się stopiła, dodaję do niej cebulę, czosnek i pieczarki. Całość mieszam.
  • 4. Obieram jabłko. Kroję go w kosteczkę i dodaję do smalcu. Do smaku sypię soli, pieprzu i majeranku.
  • 5. Po 30 minutach smalec jest gotowy. Przechowuję go w garnku w piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy