PIECZARKOWE KOPERTY

5 (185 ocen)

  • 15 min

Idealne danie na piątek,pyszne w chrupiacej panierce,soczyste w srodku.Fajna alternatywa dla nalesników

  • 15 min

Składniki:

  • na 6 krokietów/kopert-ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 3/4 szkl.wody gazowanej
    1 jajko
    szczypta soli
    smalec do smarowania patelni
    farsz:
    35 dag pieczarek
    sól,pieprz
    cebulka
    panierka:
    1 jajko
    bułka tarta

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarkowe koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.
  • 2. Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.
  • pieczarki do krokietów 3. Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  • nadziewamy,panierujemy 4. Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej
  • smażenie krokietów 5. Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Porady

Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu z pieczarek.Wyjdzie nam wtedy wiecej krokietów,a i sam krokiet będzie bardziej pożywny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować