Pieczarkowce

  • wyświetlono: 423 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Szybkie danie z ciasta francuskiego. Dzięki bogatemu wnętrzu nasyci, a swym wyglądem zauroczy niejednego gościa. Pieczarkowce smakują wyśmienicie zarówno z szynką, jak i bez niej. Są zatem smaczną potrawą dla mięsożerców i pyszną alternatywą dla wegetarian :)

edyta-eb3
  • 60min

Składniki

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g wystarczy na 5 pieczarkowców)
- 700g pieczarek (w sezonie można dodać grzyby np. kurki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół dużej czerwonej papryki
- 5 plastrów szynki (opcjonalnie)
- ketchup
- parę gałązek zielonej pietruszki
- pieprz, sól, chili, zioła prowansalskie
- masło do smażenia
- 1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarkowce

  • 1. Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy tak, by uzyskać do dekoracji 15 plasterków, a resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Plasterki pieczarek podsmażamy na maśle i wyjmujemy na talerzyk, resztę podsmażamy razem z cebulą i papryką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy i smażymy ok. 15 minut. Następnie farsz odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na 10 prostokątów. Spodnią część każdego pieczarkowa smarujemy ketchupem, kładziemy farsz, plaster szynki (opcjonalnie) i przykrywamy górną częścią ciasta. Krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy dociskając widelcem.
  • 3. Pieczarkowce kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy na wierzchu jajkiem i pieczemy przez 20 min. w temp. 200 ºC.
    Po upływie 15 minut ciastka wyciągamy z piekarnika, przyklejamy plasterki pieczarek za pomocą jajka i dalej pieczemy.
    Pieczarkowce dekorujemy listkami zielonej pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety w sosie pomidorowym

Dodane przez: joanna30

Pulpety w sosie pomidorowym

Nie ma to jak rozpływające się...

czebureki

Dodane przez: capri

Czebureki - instrukcja

tradycyjne danie Tatarów krymskich,...

Golonka soczysta i mięciutka

Dodane przez: kasiac

Golonka soczysta i mięciutka

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta...

image-0wijk0j

Dodane przez: Ewelina Marcin

Meksykańskie danie jednogarnkowe

Błyskawiczne w przyrządzeniu pachnące...

żeberka w marynacie

Dodane przez: agarybak76

Żeberka miodowo-musztardowe

Pyszne, aromatyczne mięsko o słodko-...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE