Pieczarkowa zupa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy warzywa i pieczarki przesmażymy na maśle wydobędziemy z nich cały aromat.Zupa jest bardzo smaczna i niedroga.Możemy ją podać z dowolnym makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    1 mała cebula
    1 szklanka śmietany 18 %
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 płaskie łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    koperek (według uznania )
    4 szklanki bulionu warzywnego

Pieczarkowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w półplasterki.
  • 2. Warzywa obieramy,myjemy i osuszamy.Cebulę drobno kroimy,a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki i warzywa,chwilę przesmażamy,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy,żeby zahartować śmietanę,i przelewamy do zupy.
  • 5. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy drobno posiekany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy