Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na pyszną zupkę pieczarkową, tak u mnie gotował mój dziadek i mama. Dlatego bardzo lubię zupy z dodatkiem makaronów, kasz czy ryżu. Gotuje bardzo często zupy i za każdym razem wychodzi inna a smak mnie zadziwia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg dowolnego mięsa z kością ( u mnie kości żeberkowe ),

    1 średnia marchew,

    1 pęczek natki pietruszki,

    1 łyżka liści lubczyk - magii,

    200 g swojskiego makaronu,

    1 łyżka masła,

    szczypta pieprzu czarnego,

    400 g pieczarek,

    0,5 kubka dużej śmietany,

    12 malutkich lub 6 dużych ziemniaków,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarkowa 1. Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie.Gotować do miękkości mięsa na kościach i marchwi. W międzyczasie przygotować pieczarki oczyścić je.
  • pieczarkowa 2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszoną włoszczyznę.
  • pieczarkowa 3. Przygotować makaron ja miałam swój wysuszony zamknięty w pojemniku, dodać go razem z ziemniakami.
  • pieczarkowa 4. Po chwili dodać część pęczka natki pietruszki oraz liście magii- lubczyk, ziela angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.
  • pieczarkowa 5. Na patelnię dodać masło oraz przygotowane wcześniej pieczarki, podsmażyć je do czasu wyparowania wody co chwilę mieszając dodając szczyptę pieprzu czarnego. Podsmażone pieczarki dodać gotującej się zupy i gotować do miękkości grzybów.
  • pieczarkowa 6. W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu rozrobić śmietanę z wywarem od zupy i szczyptą cukru (wtedy śmietana nie kwaśnieje). Zalać zupę śmietaną i zagotować. Pod koniec gotowania dodać resztę pęczka natki pietruszki jeśli ktoś nie lubi można pominąć nać pietruszki.
  • pieczarkowa 7. Zupa z dodatkiem ziemniaków i makaronu wyszła przepyszna polecam serdecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować