Pieczarkowa z ziemniakami i kolorowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Już dobrze wiecie że jestem zupo - maniaczką, dlatego dziś mam zupkę taką jak mama gotowała nam w dzieciństwie. Uwielbiamy zupy każdego rodzaju. A pieczarki to jedne z ulubionych moich grzybów mogłabym je jeść codziennie aż do znudzenia. Podam wam teraz przepis jak ja gotuję zupkę pieczarkową jest bardzo smaczna i syta.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g dowolnego mięsa z kością,

    1 średnia marchew,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

    3 - 4 garście makaronu dowolnego,

    500 g pieczarek,

    1 czubata łyżka masła,

    4 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru,

    25 g natki pietruszki,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    1 łyżka przyprawy z solą ( np. Vegeta ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pieczarkowa z ziemniakami i kolorowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać dowolne mięso z kością mogą być nawet porcje rosołowe ( u mnie akurat kości żeberkowe bo rodzinka je uwielbia ), oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku przyprawą z solą.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar gotuje się na wolnym ogniu z ziemniakami przygotować pieczarki obrać je i pokroić dowolnie. Na patelnię dodać masło gdy się rozpuści wsypać pieczarki i je podsmażyć do czasu wyparowania z nich wody.
  • zupa 3. Gdy ziemniaki są już na pół miękkie wsypać dowolny makaron ( lecz najlepszy jest ten twardy ), gotować całość na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków i makaronu. Jak już ziemniak i makaron są miękkie dodać wcześniej usmażone pieczarki i chwilę pogotować.
  • zupa 4. W czasie gdy zupa gotuje się już z pieczarkami, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru ( dodając cukier do śmietany nie zważy się ona podczas gotowania ). Zalać zupę przygotowaną śmietaną szybko zamieszać i zagotować.
  • zupa 5. Gdy cała zupa ze śmietaną już się zagotowała, doprawić według swego smaku przyprawą dodając również ziela angielskie oraz liście laurowe, zagotować na koniec gotowania wkroić natkę pietruszki, zamieszać zagotować lekko i odstawić z ognia.
  • zupa 6. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna. Polecam serdecznie dla lubiących pieczarki oraz mieszankę ziemniaków z makaronem, ja lubię do zup ziemniaczanych dodawać makarony lub różnego rodzaju kasze. Tak jestem nauczona z domu ugotować z niczego coś.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować