Pieczarkowa z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak bardzo za mną chodziła zupka pieczarkowa że w końcu postanowiłam ją ugotować, powiem wam że robiłam zupę już z makaronem jednak najbardziej jednak smakuje nam z ziemniakami. Pieczarki strasznie uwielbiam mogłabym je jeść codziennie i w każdej potrawie jaką robię. Mam koleżankę która uwielbia kanapki z masłem i na to położona surowa pieczarka pokrojona w plasterki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 skrzydła indycze 1 kg,

    2 marchewki 200 g,

    600 g pieczarek,

    2 torebki zupy borowikowej,

    8- 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków,

    100 ml śmietany 30 %,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1 liść laurowy,

    3 ziarenka ziela angielskiego,

    2 łyżeczki przyprawy doprawka,

    1 łyżka suszonej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pieczarkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać skrzydła indycze ( ja dałam przedramiona miałam mrożone ), dodać również marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Całość gotować do miękkości mięsa na skrzydłach, w międzyczasie delikatnie zebrać szumowiny powstałe w czasie gotowania od mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od czasu zagotowania się wywaru z dodanymi ziemniakami, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje doprawić przyprawą z solą. Przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić w plasterki ( ja daję bez nóżek bo po prostu nie lubię nóżek z pieczarek w zupie ). Jak już ziemniaki w wywarze są miękkie dodać przygotowane pieczarki i pogotować zupę do miękkości pieczarek. Gdy już pieczarki są dość miękkie przygotować zupę w proszku, do słoika wlać pół szklanki przegotowanej zimnej wody, wlać śmietanę dodać obie zupy w proszku i dokładnie wymieszać. Wymieszaną zupę wlać do zupy z ziemniakami i pieczarkami pogotować tak z piętnaście minut.
  • zupa 3. Jak już zupa pogotowała się wyznaczony czas wtedy dodać suszoną lub świeżą natkę pietruszki zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Jeśli ktoś nie lubi zup w proszku nie musi dodawać ja ostatnio dodaję i nie żałuję zupy maja fajny bardziej wyrazisty smak.
  • zupa 4. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało jak to mówią " nawet garnek wylizali ". Naprawdę polecam mieszać zupy z zupami w proszku smak jest o wiele lepszy wystarczy tylko aby była sprawdzona firma nie jakieś podrobione. Jeśli mi nie wierzycie to ugotujcie a się przekonacie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować