Pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś ugotowałam jedną z moich ulubionych zup. Pewnie mnie zaraz wyśmiejecie jak napiszę na czym ugotowana ale my tak uwielbiamy a mianowicie bardzo lubimy skórki wieprzowe robiłam nawet z nich flaczki są przepyszne jak dla nas nie każdy może je lubić, u mnie w domu rodzinnym zawsze ze skórek robiło się smaczne jedzenie zwłaszcza w czasach gdy mama sama chowała świnki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 skór wieprzowych ( około pół kilograma ),

    500 g pieczarek,

    1 duża marchew,

    1 korzeń natki pietruszki,

    6 -8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

    1 mały liść pora,

    0,5 kubka dużej śmietany,

    1 mały pęczek natki pietruszki,

    1 mały pęczek kopru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte skóry wieprzowe ( lub jeśli ktoś nie lubi inny rodzaj mięsa ), dodać również marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie i liść pora pokrojony dość drobno. Gotować do miękkości skór.
  • zupy 2. Gdy skórki są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać również ulubioną przyprawę z dodatkiem soli i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie przygotować pieczarki obrać je i pokroić dowolnie ( ja daję bez nóżek ).
  • zupa 3. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać wcześniej przygotowane pieczarki i gotować do ich miękkości. W czasie gdy zupa z pieczarkami się gotuje śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy oraz dodać pół łyżeczki cukru do śmietany ( wtedy śmietana w zupie się nie zważy ).
  • zupa 4. Gdy pieczarki są już miękkie wlać przygotowaną śmietanę i zagotować przez chwilkę. Na sam koniec wkroić natkę pietruszki i koperek.
  • zupa 5. Zupę można podać np. z kromką chleba. Wiem że większość ludzi zupę pieczarkową gotuje z makaronem my zaś zupy nie wyobrażamy sobie zup bez ziemniaków. Może moja zupa nie jest do końca zdrowa bo na skórkach lecz ja jestem tak wychowana żeby z niczego ugotować coś pysznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować