Pieczarki z mięsnym farszem i pęczakiem

0 (0 ocen)

Podaję je na obiad lub na przekąskę dla gości.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    20 dag mięsa mielonego
    8 dużych pieczarek
    1 cebula
    pół papryki
    10 dag żółtego sera
    oliwa
    tymianek, bazylia, sól, pieprz

Pieczarki z mięsnym farszem i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Ser drobno zetrzeć. Do mięsa dodać pokrojone warzywa, kaszę i 2 łyżki sera. Przyprawić.
  • 2. Pieczarki oczyścić. Od kapeluszy odkroić nóżki, posiekać je i podsmażyć na oliwie. Zalać przecierem, zagotować i przyprawić. Sos wlać do żaroodpornego naczynia.
  • 3. Kapelusze pieczarek napełniać farszem mięsnym. Ustawić je w naczyniu z sosem. Zapiekać 40 min w 190 st. C. Na około 5 min przed końcem posypać pieczarki pozostałym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy