Pieczarki z mięsem i grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Z mężem tworzymy w kuchni udany duet – ja gotuję, a on piecze ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 12 dużych pieczarek
    ● 2 kromki pieczywa tostowego
    ● 10 dag masła
    ● 20 dag mielonej wołowiny
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 1/4 łyżeczki tymianku
    ● 1/4 łyżeczki majeranku
    ● 200 ml bulionu warzywnego
    ● 2 żółtka
    ● sól, pieprz

Pieczarki z mięsem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki z mięsem i grzankami 1. Pieczarki oczyszczamy,
    myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Trzonki odcinamy
    od kapeluszy.
  • 2. Z pieczywa tostowego odkrawamy
    skórkę. Miąższ kroimy
    w małą kostkę. Na patelni
    rozgrzewamy 9 dag masła
    i rumienimy grzanki. Mieszamy
    z mięsem, żółtkami, natką
    pietruszki, majerankiem i tymiankiem.
    Doprawiamy solą
    i pieprzem, mieszamy. Farszem
    wypełniamy kapelusze.
  • 3. Pieczarki wkładamy do natłuszczonego
    naczynia żaroodpornego.
    Wlewamy bulion
    i pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    180 °C. Podajemy z bagietką
    i surówką z pomidorów.

Porady

● Pieczarki można zastąpić prawdziwkami, podgrzybkami lub innymi grzybami. Ważne, by miały duże kapelusze.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy