Pieczarki z mięsem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy,
myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Trzonki odcinamy
od kapeluszy.
2.Z pieczywa tostowego odkrawamy
skórkę. Miąższ kroimy
w małą kostkę. Na patelni
rozgrzewamy 9 dag masła
i rumienimy grzanki. Mieszamy
z mięsem, żółtkami, natką
pietruszki, majerankiem i tymiankiem.
Doprawiamy solą
i pieprzem, mieszamy. Farszem
wypełniamy kapelusze.
3.Pieczarki wkładamy do natłuszczonego
naczynia żaroodpornego.
Wlewamy bulion
i pieczemy ok. 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do
180 °C. Podajemy z bagietką
i surówką z pomidorów.
Porady
● Pieczarki można zastąpić prawdziwkami, podgrzybkami lub innymi grzybami. Ważne, by miały duże kapelusze.
Komentarze