Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże brunatne pieczarki
    1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    sól pieprz do smaku
    starty żółty ser do posypania
    masło / olej do smażenia

Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i razem dusimy ok 5 min, następnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy do połączenia składników i obficie napełniamy posolone od środka pieczarki. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 min.

Porady

do przepisu możemy użyć zwykłych pieczarek, wyjdzie nam dużo więcej faszerowanych grzybów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy