Pieczarki z chili w śmietanie

0 (0 ocen)

Pierwszy raz jadłam podobne pieczarki u mamy , od razu się w nich zakochałam. Przepyszne , obklejone słodką śmietanką z ostrą papryczką chili i cebulą. Idealne jako dodatek do dania głównego np. kotleta mielonego , czy też schabowego i ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg. dużych pieczarek
    2 cebule
    1 świeża papryka chili
    2 łyżki masła
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    500 ml słodkiej śmietanki 30%

Pieczarki z chili w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Pieczarki z chili w śmietanie 1. cebulę obrać, pokroić w kostkę, Zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • 
Pieczarki z chili w śmietanie 2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w grube 1-2 cm plastry dodać do cebuli,dusić do odparowania płynu , jeszcze chwilę przesmażyć aż grzyby się lekko przyrumienią.
    W tym czasie dodać też posiekaną drobno papryczkę chili.
    Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 
Pieczarki z chili w śmietanie 3. Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie ok. 45 min aż sos stanie się bardzo gęsty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy