Pieczarki w sosie smietanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne danie z pieczarek

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 0.5 kilograma
    - śmietana do zup: 0.75 szklanki
    - mąka: 2 łyżeczki
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia około: 0.25 szklanki

Pieczarki w sosie smietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na głębokiej patelnii lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać płyn dolewając odrobinę wody. Miękkie pieczarki przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi, majerankiem i pieprzem. Jak płyn całkowicie odparuje dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietaną i szybko wymieszać. Silnie podgrzać (nie gotować). Posolić do smaku i wymieszać. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań miesnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy