Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Takie pieczarki są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Ciasto czosnkowo-paprykowe idealnie się z nimi komponuje. Ja je uwielbiam w wersji solo, ale wyśmienicie pasują do lekkiego sosu.

  • 15 min

Składniki:

  • 400g pieczarek
    Ciasto:
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/3 łyżeczki czosnku w proszku
    1 szczypta proszku do pieczenia (solidna)
    sól
    Dodatkowo:
    mąka pszenna do obtaczania
    olej do głębokiego smażenia

Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dco19e 1. Pieczarki obrać, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
  • image-09dgkhy 2. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
    Dodać przyprawy i na końcu solidną szczyptę proszku do pieczenia.
    Całość ponownie dokładnie wymieszać.
  • image-1enmgow 3. Pieczarki obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
  • image-1k04764 4. Smażyć w głębokim i rozgrzanym oleju - na złoty kolor.
  • 5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać.
    (Na zimno również są smaczne.)

Porady

Najlepsze są mniejsze pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy