Pieczarki portobello nadziewane sosem mięsnym i serem cheddar

0 (0 ocen)

Tak podane pieczarki stanowią świetną przystawkę lub nawet danie obiadowe.

Składniki:

  • 6 pieczarek portobello
    1 kg mielonej wołowiny
    cebula
    papryczka chili
    2 łodygi selera naciowego
    50 ml sherry
    600 ml przecieru pomidorowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    suszone płatki pomidorów

    200 g startego sera cheddar
    natka pietruszki i koperek

    rukola i papryczka sweet drops do dekoracji

Pieczarki portobello nadziewane sosem mięsnym i serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekane chili i pokrojonego selera. Dodajemy mięso i razem podsmażamy, aż mięso się zrumieni. Wlewamy przecier pomidorowy i sherry gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku przyprawami.
  • image-04lpj9o 2. Ser mieszamy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
  • image-11adcxq 3. Pieczarki pozbawiamy ogonków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0uvxdrl 4. Tak przygotowane pieczarki nadziewamy sosem mięsnym, a następnie posypujemy serem. Pieczarki zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy