Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

4.3 (218 ocen)

Brzydkie:) A jakie pyszne-najlepsze jakie jadłam

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych pieczarek
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    ZALEWA:
    1 i 1/2 litra wody
    1 szklanka octu
    4 łyżeczki(1/2 słoiczka) przecieru pomidorowego 30 %
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    1 cebula
    2 liście laurowe,4 ziarnka ziela angielskiego,kilka ziarnek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.3 (218 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki 1. Pieczarki czyścimy (nie myjemy) odcinamy wystające nóżki,jajko mieszamy na talerzu,bułkę tartą wsypujemy do miseczki.Panierujemy pieczarki w jajku i bułce tartej,pieczemy na rozgrzanym oleju na złoto
    z obu stron.
    Wodę z całymi przyprawami,pokrojoną cebulą octem i przecierem zagotowujemy,mieszamy aby przecier się rozpuścił.Upieczone pieczarki wkładamy ostrożnie do ciepłej zalewy.Po przestygnięciu przechowujemy pieczarki z zalewą w garnku(albo słoikach) w lodówce.

Porady

Zamiast bułki tartej można do panierowania użyć mąki krupczatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować