Pieczarki marynowane faszerowane fetą

4.51 (187 ocen)

Świetnie sprawdzają się jako składnik przystawek czy koreczków, a nawet do obiadu czy kanapek. Są pyszne!

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg pieczarek
    320-350g sera feta
    2-3 cebule

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    40dagcukru
    2 łyżki soli

    Sól, pieprz
    Liść laurowy
    Gorczyca
    Ziarna pieprzu
    Papryczka chili
Wystaw ocenę:

4.51 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane faszerowane fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostawić główki w całości, wrzucamy do wrzątku i blanszujemy około 10 minuty, osuszamy, odstawiamy.
    Ser rozdrabniamy widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nadziewamy nim pieczarki.
    Z podanych składników zagotowujemy zalewę.
    Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucamy kilka plastrów cebuli, liść laurowy, pieprz, gorczycę i kawałek papryczki chili. Następnie wkładamy pieczarki.
    Pieczarki zalewamy gotującą zalewą, słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy. Można jeść po 3-4 dniach.

Porady

Do słoików można dodać kawałki papryki czy marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować