Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.
Składniki:
Składniki:
kilka dużych pieczarek (u mnie 5)
pół pora (obojętnie która część)
3 jajka na twardo
100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano
1 łyżka majonezu
szczypiorek
sól, pieprz
mąka do panierki
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
2 jajka do panierki
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz.
2.Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze