Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

4.41 (210 ocen)

Pyszne, soczyste pieczarki z piekarnika. Podane w takiej formie mogą być fajnym dodatkiem do mięsa, ale również jako przystawka np. na domową imprezę.

Składniki:

  • Składniki:
    ok.6-8 dużych pieczarek,
    ok. 100 g szynki,
    kulka mozzarelli,
    4-5 łyżki startego żółtego sera,
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki.
    Szynkę i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i sery razem mieszamy i napełniamy przygotowane wcześniej pieczarkowe kapelusze. Pieczemy około 15-17 min w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy gotowe pieczarki na talerz wyłożony papierem aby je odsączyć. Posypujemy przyprawami i szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek i naszych upodobań czy lubimy mniej czy bardziej upieczone. Takie pieczarki możemy również zawinąć w folie aluminiowa i upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować