Pieczarki faszerowane szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczarki to świetna przystawka dla wegetarian.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pieczarki: 8 sztuk
    - szpinak świeży w liściach: 1.5 szklanki
    - plastry żółtego sera: 8 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - sól do smaku ok: 4 szczypty
    - pieprz do smaku ok: 3 szczypty
    - zioła prowansalskie do smaku: 3 szczypty

Pieczarki faszerowane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nogi oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Liście szpinaku dobrze opłukać, odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Czosnek umyć, obrać i rozgnieść. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć nogi pieczarek, gdy pieczarki puszczą wodę dodać liście szpinaku. Całość smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć tak długo aby odparować całą wodę z warzyw. Do kapeluszy nałożyć równomiernie ostudzony farsz. Następnie na każdy kapelusz położyć po jednym plasterku sera i doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Kapelusze zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na grillu przez 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy