• 8-10 dużych pieczarek,
• ok. 10 dag ryżu,
• kawałek cukinii (ok. 10 cm, pokrojona w małą kostkę),
• kawałek pora (pokrojony w paseczki),
• kawałek papryki żółtej, zielonej i czerwonej (pokrojone w małą kostkę),
• 1-2 szklanka rosołu (np. z poprzedniego obiadu, może być woda lub bulion z kostki),
• olej,
• sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Pieczarki faszerowane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki i kroić w drobną kostkę, kapelusze odkładamy.
Farsz: Na oleju podsmażamy chwilkę pokrojonego w paseczki pora. Wrzucamy pokroją w kostkę paprykę, cukinię, pokrojone nóżki z pieczarek (możemy również pokroić 1-2 kapelusze) i chwilę dusimy (ok. 5 min) następni dajemy ryż i zalewamy szklanką rosołu. Gdy ryż wchłonie rosół a będzie jeszcze twardy to dolewamy jeszcze trochę rosołu. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie rosół(ok. 15 min). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
Gdy przygotowany farsz ostygnie nakładamy go na wydrążone pieczarki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią i smarujemy olejem. Pieczarki również smarujemy olejem i układamy na blaszce.
Pieczemy 20 min w temperaturze 170 °C. Smacznego!
Komentarze