Pieczarki faszerowane ryżem

0 (0 ocen)

Idealne na przekąskę

Składniki:

  • • 8-10 dużych pieczarek,
    • ok. 10 dag ryżu,
    • kawałek cukinii (ok. 10 cm, pokrojona w małą kostkę),
    • kawałek pora (pokrojony w paseczki),
    • kawałek papryki żółtej, zielonej i czerwonej (pokrojone w małą kostkę),
    • 1-2 szklanka rosołu (np. z poprzedniego obiadu, może być woda lub bulion z kostki),
    • olej,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,

Pieczarki faszerowane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki i kroić w drobną kostkę, kapelusze odkładamy.
    Farsz: Na oleju podsmażamy chwilkę pokrojonego w paseczki pora. Wrzucamy pokroją w kostkę paprykę, cukinię, pokrojone nóżki z pieczarek (możemy również pokroić 1-2 kapelusze) i chwilę dusimy (ok. 5 min) następni dajemy ryż i zalewamy szklanką rosołu. Gdy ryż wchłonie rosół a będzie jeszcze twardy to dolewamy jeszcze trochę rosołu. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie rosół(ok. 15 min). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
    Gdy przygotowany farsz ostygnie nakładamy go na wydrążone pieczarki.
    Blaszkę do pieczenia wykładamy folią i smarujemy olejem. Pieczarki również smarujemy olejem i układamy na blaszce.
    Pieczemy 20 min w temperaturze 170 °C. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy