Ok. 25 -30 szt pieczarek
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
1 torebka ryżu ugotowanego Ew pół torebki
1 bułka namoczona w bulionie lub mleku
1 jajko rozmącone
1 łyżka posiekanego koperku
bułka tarta lub kasza manna do zagęszczenia masy
1 cebula posiekana i zeszklona
sól i pieprz , przyprawa uniwersalna, czosnek granulowany
Oraz do panierki:
Bułka tarta z sezamem
Roztrzepane jajko z łyżką oleju
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone + zeszklona cebulka, namoczona i osączona bułka, ryż ugotowany , kasza manna bułka tarta, jajko, przyprawa uniwersalna, pieprz, czosnek granulowany, koperek, wyrobić.
Z grzybów powycinać nóżki, zużyć je do sporządzenia sosu. Kapelusze umyć, osuszyć na ściereczce, wnętrza oprószyć delikatnie przyprzwą uniwersalną
Mięsem wypełnić kapelusze grzybów.
Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej z sezamem.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i dopiec w piekarniku, układając na blasze wysłanej folią aluminiową, błyszczącą stroną do srodka.
2.Pieczarki faszerowane z mięsem i kotlety mielone podane z mizerią ogórkową, duszonymi pieczarkami z papryką i cebulką
oraz kaszą gryczaną polaną sosem pieczarkowym.
Kaszę ugotowałam w wodzie z dodatkiem masła i przyprawy uniwersalnej
Po osączeniu dodałam do niej troszkę sosu grzybowego, aby była wilgotna i smaczniejsza.
Komentarze