Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Takie pieczarki idealnie sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Są pyszne na ciepło chociaż jak postoją na stole na zimno również są smaczne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
    1 pierś z kurczaka
    1 łodyga selera naciowego
    1/4 żółtej papryki
    1 mała cebula
    1/4 szkl kaszy kuskus
    4 łyżki krojonej mozzarelli
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki.
    Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki.
    Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym końcu dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do momentu odparowania płynu. Zdjąć z ognia dodać z powrotem kurczaka i kaszę kuskus. Wymieszać. Na sam koniec dodać mozzarellę i ponownie wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kapelusze pieczarek napełnić farszem ze sporą "górką". Ułożyć na blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Kurczak Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować