Pieczarki faszerowane kasza jaglaną i oliwkami

0 (0 ocen)

Smaczne zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jaglanej, oliwek i słonecznika. Polecam na spotkanie ze znajomymi :)

Składniki:


  • 7 dużych pieczarek
    50 g kaszy jaglanej
    1/3 słoiczka oliwek czarnych
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki słonecznika
    1 jajko
    Sól i pieprz
    1 łyżka oleju
    70 g sera żółtego

Pieczarki faszerowane kasza jaglaną i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pieczarki umyć dokładnie. Osuszyć. Nóżki wykręcić, posiekać drobno. Pieczarki wydrążyć lekko w środku (usunęłam głównie blaszki).

    Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Oliwki pokroić w kawałeczki, wsypać do kaszy, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszać.

    Na łyżce oleju usmażyć nóżki pieczarek na rumiano. Przesunąć na bok i wsypać słonecznik. Gdy się upraży, przestudzić całość i wsypać do kaszy.

    Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Farszem nadziać pieczarki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Posypać tartym żółtym serem.

    Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Podawać z surówką.

Komentarze

Podobne przepisy