Danie idealne jako przystawka. Nie jest czasochłonne, a farsz można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Te białe grzyby ładnie prezentują się z kolorowym wnętrzem, a samo ich przygotowanie i pieczenie
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- pieczarki: 9 sztuk
- cukinia: 1 sztuka
- szuszone pomidory z oliwy: 15 sztuk
- żółty ser twardy: 15 dekagramów
- sól, pieprz cytrynowy, świeży tymianek: 1 szczypta
Pieczarki faszerowane cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć trzonki (jeśli odegniemy je delikatnie pod kątem, same się łamią i bez problemów odchodzą od kapelusza). Cukinię i żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na małe kawałki. Trzonki pieczarek drobno posiekać. Kapelusze osolić i oprószyć pieprzem, do wnętrza wkładać po odrobinie startej cukinii, pozostałe posiekane pieczarki oraz suszone pomidory. Wierzch posypać tartym serem oraz kilkoma listkami świeżego tymianku. Grillować lub zapiekać w piekarniku około 15 minut.
Komentarze