Pieczarki-ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Typowe piaskowe ciasteczka, kruche rozpływające się w ustach, a wygląd zapiera dech w piersiach

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g margaryny
    1 jajko
    4 łyżki cukru pudru
    2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    kakao
    pusta plastikowa butelka bez zakrętki

Pieczarki-ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę ziemniaczaną i aromat. Ucieramy do uzyskania gładkiej elastycznej masy.


  • 2. Formujemy kule wielkości piłek pingpongowych. Każdą z kul nadziewamy na gwint butelki, obtoczony w kakao. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nóżkami do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut bez termoobiegu.

Komentarze

Podobne przepisy