Pieczarki bolognese

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Tymi pieczarkami podbiłam kubki smakowe domowników i gości. Wyszły na prawdę wyśmienite , wypełnione po brzegi pysznym farszem bolognese z serem żółtym rozpływają się w ustach. Polecam serdecznie jako przystawkę lub dodatek do dania głównego - sałaty z warzywami i / lub pieczonych ziemniaków

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
    400 g zmielonej szynki wieprzowej
    300 g boczku wędzonego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    por -biała część
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    200 ml czerwonego wina
    400 g passaty pomidorowej
    2 łyżki ziół prowansalskich
    sól , pieprz
    150 g. tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Bolognese

Pieczarki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać , umyć , osuszyć.
    Boczek pokroić w małą kostkę , przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone , pokrojoną drobno cebulę , czosnek oraz korzonki pieczarek.
    Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę , smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
    Całość podlać winem , dusić do wyparowania płynu.
    Dodać passatę pomidorową , doprawić ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem , wsypać większość sera żółtego.
    Dokładnie wymieszać , podgrzewać do zgęstnięcia sosu.
  • 2. Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem , ułożyć na blaszce , posypać pozostałym serem żółtym.
    Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować