Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide ,pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.
Pide z mięsem mielonym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Teraz robimy nadzienie.
Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem.
Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.
Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
Smacznego.
Komentarze