Pide z mięsem mielonym.

5 (200 ocen)

Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide ,pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.

Składniki:

  • Składniki - 4 sztuki.
    Ciasto.
    225g mąki pszennej
    10g drożdży
    1/4 łyżeczki cukru
    60ml letniej wody
    1 łyżka oleju
    2 łyżki jogurtu
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie.
    130g mięsa mielonego
    1/3 papryki czerwonej
    1 pomidor
    1 cebula
    1 łyżka tymianku
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pide z mięsem mielonym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
    Teraz robimy nadzienie.
    Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem.
    Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.
    Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
    Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
    Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować