Aleksandra Sadłowska
Pico de gallo to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jest super proste do zrobienia, dlatego sprawdzi się świetnie, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Pico de gallo to inaczej salsa fresca. Odświeżający specjał, który będzie idealnym dodatkiem do dań i przekąsek imprezowych, takich jak słone nachosy.
0 (0 ocen)
Pico de gallo to nic innego jak pomidory z cebulką i innymi dodatkami. Wiele osób patrząc na listę składników i prostotę sposoby wykonania tego przepisu, zastanawia się, na czym polega fenomen tej przekąski. Tymczasem sekret tkwi właśnie w dodatkach. Bazą pico de gallo są pomidory. Warto wybierać te w pełni dojrzałe i najbardziej aromatyczne. Sprawdzą się zwłaszcza pomidory mięsiste, które mają zwarty miąższ i nie aż tak dużo soku jak inne. Jeśli nie lubimy intensywnego smaku cebuli, białą cebulę możemy zastąpić czerwoną.
Bardzo ważne są wspomniane dodatki. do pico de gallo. Czosnek dodaje całości charakteru, a sok z limonki przyjemnie orzeźwia. Nie można zastąpić go zwykłym sokiem z cytryny, ponieważ danie straci wtedy na smaku. Innym kluczowym składnikiem są świeże liście kolendry. Kolendra ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, ale w tym daniu smakuje naprawdę świetnie. I na koniec – papryczka chili. Pamiętajcie, że najostrzejsze są w niej pestki, więc jeśli chcecie by wasze danie nie było zbyt pikantnie dodajcie ich mniej lub w ogóle z nich zrezygnujcie.
Pico de gallo zwykle serwujemy z nachosami, którymi nabieramy salsę. Warto więc podać go w miseczce, a obok umieścić nachosy. Do takiego sposobu serwowania przydadzą się albo specjalne tace do przekąsek albo talerze z przegródkami. Umożliwiają one podanie także innych sosów lub dodatków, którymi będzie można nabierać salsę. Sprawdzą się również niewielkie naczynka, sprzedawane zwykle w zestawach.
Pico de gallo to świetna przekąska na imprezy, zwłaszcza plenerowe spotkania w lecie, kiedy mamy szczyt pomidorowego sezonu. Przetestujcie przepis i zróbcie pico de gallo!
Komentarze