Pico de gallo

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pico de gallo to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jest super proste do zrobienia, dlatego sprawdzi się świetnie, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Pico de gallo to inaczej salsa fresca. Odświeżający specjał, który będzie idealnym dodatkiem do dań i przekąsek imprezowych, takich jak słone nachosy.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pomidory
    1/2 małej cebuli
    1/4 papryczki chilli z pestkami (może być więcej)
    ząbek czosnku
    garść świeżej kolendry
    sok z połowy limonki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Salsa Nachosy

Pico de gallo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę, papryczkę i kolendrę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z limonki. Mieszamy i umieszczamy w lodówce, do połączenia smaków. Prosta salsa gotowa, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Salsa pico de gallo – co to?

Pico de gallo to nic innego jak pomidory z cebulką i innymi dodatkami. Wiele osób patrząc na listę składników i prostotę sposoby wykonania tego przepisu, zastanawia się, na czym polega fenomen tej przekąski. Tymczasem sekret tkwi właśnie w dodatkach. Bazą pico de gallo są pomidory. Warto wybierać te w pełni dojrzałe i najbardziej aromatyczne. Sprawdzą się zwłaszcza pomidory mięsiste, które mają zwarty miąższ i nie aż tak dużo soku jak inne. Jeśli nie lubimy intensywnego smaku cebuli, białą cebulę możemy zastąpić czerwoną.

Bardzo ważne są wspomniane dodatki. do pico de gallo. Czosnek dodaje całości charakteru, a sok z limonki przyjemnie orzeźwia. Nie można zastąpić go zwykłym sokiem z cytryny, ponieważ danie straci wtedy na smaku. Innym kluczowym składnikiem są świeże liście kolendry. Kolendra ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, ale w tym daniu smakuje naprawdę świetnie. I na koniec – papryczka chili. Pamiętajcie, że najostrzejsze są w niej pestki, więc jeśli chcecie by wasze danie nie było zbyt pikantnie dodajcie ich mniej lub w ogóle z nich zrezygnujcie.

Jak podawać pico de gallo?

Pico de gallo zwykle serwujemy z nachosami, którymi nabieramy salsę. Warto więc podać go w miseczce, a obok umieścić nachosy. Do takiego sposobu serwowania przydadzą się albo specjalne tace do przekąsek albo talerze z przegródkami. Umożliwiają one podanie także innych sosów lub dodatków, którymi będzie można nabierać salsę. Sprawdzą się również niewielkie naczynka, sprzedawane zwykle w zestawach.

Pico de gallo to świetna przekąska na imprezy, zwłaszcza plenerowe spotkania w lecie, kiedy mamy szczyt pomidorowego sezonu. Przetestujcie przepis i zróbcie pico de gallo!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować