ok. 400 g halibuta lub innej ryby o białym mięsie (filet),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
1/2 szklanki białego wina,
3/4 szklanki domowego bulionu rybnego,
2 łyżki zimnego masła,
garść zielonych oliwek lub kaparów,
2 ząbki czosnku,
biała część pora,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz (do smaku)
Piccata z halibutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę ugotować na parze. Na patelni wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekanego pora, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i zimne masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć rybę, oliwki i zioła, krótko podgrzać.
Komentarze