Piaskowiec pod bezową chmurką

0 (0 ocen)

Do zrobienia tego pysznego i łatwego ciasta zainspirował mnie przepis z "Tiny"

Składniki:

  • ciasto:
    2/3 szkl.cukru
    1. 1/2 szkl.mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki masła
    3 żółtka
    1 op.cukru waniliowego
    2 łyżeczki pr.do pieczenia
    5 łyżek mleka

    do masy bezowej :
    około 0,5 kg porzeczek
    3 białka
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    1 szkl.cukru

Piaskowiec pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowiec w kilku odsłonach 1. Masło stopić i przestudzić.Żółtka utrzeć z cukrami,dodać do nich oba rodzaje mąki ,proszek do pieczenia i masło.Dolać mleko.Dobrze wymieszać,przełożyć na okrągłą blaszkę.Piec około 20 minut w 220 stopniach.

    Opłukać porzeczki,osączyć.Białka ubić z sokiem z cytryny,solą oraz cukrem.Kiedy piana będzie gęsta i szklista wymieszać z porzeczkami.

    Ciasto wyjąć z piekarnika ( nie gasząc go! ) Rozsmarować na nim masę bezową.Ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

Porady

zamiast porzeczek można dodać jagody leśne,borówki,maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy