Szybkie i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem rodzynków i ciemnej czekolady. Piaskowiec pachnący aromatycznymi korzeniami świetnie nadaje się do popołudniowej kawy. Ciasto polecam także do przygotowania z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
3 i ½ szklanki maki pszennej
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
1 i ½ szklanki cukru
400 g masła lub margaryny
6 jajek
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
200 g rodzynków
100 g czekolady deserowej 45% kakao
Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz stopić i wystudzić. Następnie utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać oba opakowania proszku budyniowego, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – ponownie utrzeć. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na końcu dołożyć sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną czekoladę – całość wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec ok. 60 min (180 st. C). Gotowe ciasto ozdobić wg uznania.
Komentarze