Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą

0 (0 ocen)

Szybkie i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem rodzynków i ciemnej czekolady. Piaskowiec pachnący aromatycznymi korzeniami świetnie nadaje się do popołudniowej kawy. Ciasto polecam także do przygotowania z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 i ½ szklanki maki pszennej
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
    1 i ½ szklanki cukru
    400 g masła lub margaryny
    6 jajek
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
    200 g rodzynków
    100 g czekolady deserowej 45% kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki Placek Desery

Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą 1. Tłuszcz stopić i wystudzić. Następnie utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać oba opakowania proszku budyniowego, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – ponownie utrzeć. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na końcu dołożyć sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną czekoladę – całość wymieszać.
  • Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piaskowiec piernikowy z rodzynkami i czekoladą 3. Piec ok. 60 min (180 st. C). Gotowe ciasto ozdobić wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować