Piaskowa babka

0 (0 ocen)

Jest prosta lekka i puszysta

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
    1 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    4 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka alkoholu (wódka, rum, likier cytrynowy, pomarańczowy)
    Lukier:
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Piaskowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietany. Zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę. Cały czas ucierając dodać resztę mąki i śmietany, dodać sok z cytryny i alkohol. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wlać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 40-45 min.
    Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy