Piankowy torcik z biedronkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lekki, puszysty torcik z borówkami i ślicznymi biedronkami na górnym blacie. Bardzo prosty, szybki, tani i ładny :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 21cm)

    BISZKOPT:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    MASY:

    -1 galaretka truskawkowa
    -1 galaretka agrestowa
    -800 ml wody
    -1 śnieżkę dużą
    - 200 ml mleka
    -borówki około 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piankowy torcik z biedronkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę i mąkę ziemniaczaną.
    Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

    Studzimy i kroimy na 2 części.
    W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki.
  • 2. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, każdą w 400 ml wody.
    Studzimy, do tego stopnia by zaczynały gęstnieć.
    Śnieżkę przygotowujemy również według instrukcji na opakowaniu.
  • pianka truskawkowa 3. Ubitą śnieżkę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy wciąż miksując truskawkową galaretkę.
    *UWAGA, zostawiamy trochę galaretki do biedronek. :-)
  • , 4. Na dolny biszkopt, wysypujemy trochę borówek, następnie wylewamy masę truskawkową,
  • pianka agrestowa 5. I masę posypujemy znów borówkami(ja miałam borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-)
    Ciasto chowamy do lodówki, i przygotowujemy drugą masę, czyli do drugiej połowy śnieżki wlewamy już całość galaretki agrestowej.
  • góra tortu 6. Wylewamy na masę truskawkową, i przykrywamy spodem z dziurami. Do dziur dajemy po kilka borówek. Całość chowamy na chwilę do lodówki.
  • biedronki 7. Następnie gęstą galaretką truskawkową wypełniamy dziurki, i powstają nam biedronki :-)

    Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Jest bardzo pyszne, delikatne, lekkie, piankowe i proste :-)

Porady

-można używać dowolnych smaków galaretek -Ważne by galaretka truskawkowa do wypełnienia biedronek była już tężejąca, ponieważ gdy będzie lejąca może wsiąknąć w biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować