Piankowy sernik z polewą czekoladową

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Bardzo delikatny serniczek-pianka. Oblany płynną polewą czekoladową smakuje wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki
    Forma karbowana o wymiarach dół 20 cm, góra 30 cm
    Druga foremka 11x25 cm
    Może być jedna forma duża
    1 wiaderko sera twarogowego z Włoszczowej 1 kg
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    2 szklanki białek
    Ponadto: 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej płynnej.
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piankowy sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Białka schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać masę serową i powoli ucierać robotem na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Białka posolić i ubić na puszystą sztywną masę. Dodać do masy serowej porcjami i bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać. Blachę lub dwie małe dobrze natłuścić, wysypać dno blachy bułką tartą, wylać ser i wstawić do większej blachy. Do większej blachy wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości blachy. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, wtedy sernik nie opadnie. Wystudzony polać płynną polewą czekoladową.

Porady

Zamiast polewy czekoladowej można użyć polewę z masy krówkowej. Ciasto można ozdobić dodatkowo wiórkami kokosowymi lub okruszkami z orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować