Bardzo delikatny serniczek-pianka. Oblany płynną polewą czekoladową smakuje wybornie.
50 min
Składniki:
Składniki
Forma karbowana o wymiarach dół 20 cm, góra 30 cm
Druga foremka 11x25 cm
Może być jedna forma duża
1 wiaderko sera twarogowego z Włoszczowej 1 kg
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 szklanki białek
Ponadto: 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej płynnej.
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Sól
Piankowy sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Białka schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać masę serową i powoli ucierać robotem na puszystą masę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Białka posolić i ubić na puszystą sztywną masę. Dodać do masy serowej porcjami i bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać. Blachę lub dwie małe dobrze natłuścić, wysypać dno blachy bułką tartą, wylać ser i wstawić do większej blachy. Do większej blachy wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości blachy. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, wtedy sernik nie opadnie. Wystudzony polać płynną polewą czekoladową.
Porady
Zamiast polewy czekoladowej można użyć polewę z masy krówkowej.
Ciasto można ozdobić dodatkowo wiórkami kokosowymi lub okruszkami z orzechów włoskich.
Komentarze