Piankowy sernik

0 (0 ocen)

Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 250 g twarogu
    2 żółtka
    6 białek
    Szczypta soli
    150 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g mlecznej czekolady

Piankowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy