Piankowe szaleństwo (czyli kolorowe ciasto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem , dodać mąkę , proszek do pieczenia , olej aromat , dokładnie wymieszać. Ciasto umieścić w posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni około 30 min .
Pianka:
Przygotować galaretki rozpuszczając każdą z nich w 1 szklance wrzątku.Odstawić do lekkiego stężenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem by uzyskać sztywną pianę . Pianę z białek podzielić na 3 części . Do każdej wystudzonej wcześniej galaretki dodać wydzieloną porcję piany i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciastko w tortownicy wyłożyć kolejno warstwami każdą galaretkę piankową. Wyrównać wierzch i posypać wiórkami kokosowymi , przybrać według własnego upodobania i fantazji. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do kompletnego stężenia
Porady
Można użyć innych ( swoich ulubionych smaków galaretek owocowych )
Komentarze