Piankowa Fantazja

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiony deser mojego synka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pianka:
    0,8 litra śmietanki 30%
    3 galaretki w dowolnym smaku
    kilka łyżek cukru

    Polewa:
    1/4 kostki margaryny
    łyżka śmietany 18%
    łyżka kakao
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    opakowanie biszkoptów
    pomarańcza do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piankowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Do innego naczynia odlewamy 3-4 łyżki galaretki i dolewamy do niej 2 łyżki wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy śmietankę z cukrem i pod koniec ubijania dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy 10 szklanek. W odlanej galaretce moczymy biszkopty i wkładamy do szklanek. Na biszkopty nakładamy piankę. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
  • 3. Po upływie 30 minut robimy polewę. Do niewielkiego garnuszka wkładamy margarynę, śmietanę, kakao i cukier i podgrzewamy ciągle mieszając. Po dokładnym wymieszaniu składników polewa jest gotowa. Odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie wyciągamy pianki z lodówki. Wyciągamy piankę na talerzyk i polewamy polewą.

Porady

Piankę można podawać na talerzyku lub w szklankach. Można także zamiast polewy użyć galaretki. Aby łatwiej było wyciągnąć piankę ze szklanki trzeba ją zanurzyć w gorącej wodzie przez kilka sekund.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować