Piankowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Do innego naczynia odlewamy 3-4 łyżki galaretki i dolewamy do niej 2 łyżki wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy śmietankę z cukrem i pod koniec ubijania dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy.
2.Przygotowujemy 10 szklanek. W odlanej galaretce moczymy biszkopty i wkładamy do szklanek. Na biszkopty nakładamy piankę. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
3.Po upływie 30 minut robimy polewę. Do niewielkiego garnuszka wkładamy margarynę, śmietanę, kakao i cukier i podgrzewamy ciągle mieszając. Po dokładnym wymieszaniu składników polewa jest gotowa. Odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie wyciągamy pianki z lodówki. Wyciągamy piankę na talerzyk i polewamy polewą.
Porady
Piankę można podawać na talerzyku lub w szklankach. Można także zamiast polewy użyć galaretki.
Aby łatwiej było wyciągnąć piankę ze szklanki trzeba ją zanurzyć w gorącej wodzie przez kilka sekund.
Komentarze