Deser cytrynowa pianka z malinami i jagodami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Cytrynowa pianka niczym ptasie mleczko, podana z jagodami i aromatycznymi malinami. Otulona dekoracjami z czekolady to pomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    maliny
    jagody
    1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Deser cytrynowa pianka z malinami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w wodzie.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ubijając wlać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę. Masę porozlewać do silikonowych foremek na muffinki, tarteletki lub innych. Można też wylać do tradycyjnej formy.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rożka papierowego lub foliowego woreczka odcinając koniec. Wyciskać na papier do pieczenia stróżkę czekolady w kształcie listków, a w środku zrobić zygzak. Żeby listki były tej samej wielkości, dobrze jest narysować na papierze dwie równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby.
    Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować