Ciasto Pianka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka i łatwa w przygotowaniu

  • 40 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 8 łyżek żelatyny(+ 0,5 l wody)
    - 2 opakowania galaretek (ja wybrałam brzoskwiniową oraz wiśniową)
    - 1 banan
    - 1 mandarynka
    - 3 łyżki kakao
    - 6 łyżek cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pianka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w 0,5 litra wody, odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy 1 warstwę: 3 żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru podanego w przepisie. Trzy białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko mieszamy z połową żelatyny. Wykładamy do foremki odstawiamy na chwilę.
  • 4. Przygotowujemy warstwę drugą: wykonujemy te same czynności co przy pierwszej warstwie. Na koniec całość miksujemy dodając podane w przepisie kakao. Warstwę wykładamy na warstwę żółtą. Odstawiamy na chwilę.
  • 5. Na warstwę kakaową układamy obrane ze skórki i pocięte w kawałki owece. Zalewamy je galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować