Jak dla mnie ciasto ma wyjątkowy smak. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- chałwę, nutellę, kawę. Dodatek alkoholu dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak tego ciasta.
- 0,5 litry śmietanki 30%,
- 250 g chałwy (u mnie waniliowa),
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 0,5 szklanki wody
Dodatkowo:
- Do dekoracji: około 6 czekoladowych herbatników
- Na poncz: 1 łyżeczka dobrej jakościowo kawy rozpuszczona w 0,5 szklanki wody. Po ostudzeniu słodzimy i dokładamy kieliszek alkoholu.
Pianka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
2.MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Budyń nie musi być słodki, gdyż słodkość masy uzyskamy dodając nutellę.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę, nutellę oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.
3.PIANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę. Mieszamy by chałwa się dobrze rozkruszyła na jednolitą masę. Dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
4.Przełożenia:
Biszkopt- masa kawowo-czekoladowa- biszkopt-pianka z chałwą-pokruszone herbatniki
Komentarze