Pianka z chałwą

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jak dla mnie ciasto ma wyjątkowy smak. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- chałwę, nutellę, kawę. Dodatek alkoholu dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak tego ciasta.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm


    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kawowo-czekoladowa:

    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 2 płaskie łyżki cukru,
    • 1-2 łyżki nutelli

    Pianka z chałwą:

    - 0,5 litry śmietanki 30%,
    - 250 g chałwy (u mnie waniliowa),
    - 4 łyżeczki żelatyny,
    - 0,5 szklanki wody

    Dodatkowo:
    - Do dekoracji: około 6 czekoladowych herbatników
    - Na poncz: 1 łyżeczka dobrej jakościowo kawy rozpuszczona w 0,5 szklanki wody. Po ostudzeniu słodzimy i dokładamy kieliszek alkoholu.
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Pianka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

    Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. MASA:
    Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Budyń nie musi być słodki, gdyż słodkość masy uzyskamy dodając nutellę.

    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę, nutellę oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.
  • 3. PIANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę. Mieszamy by chałwa się dobrze rozkruszyła na jednolitą masę. Dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
  • 4. Przełożenia:
    Biszkopt- masa kawowo-czekoladowa- biszkopt-pianka z chałwą-pokruszone herbatniki

    W trakcie przekładania biszkopty ponczujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować