Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

To wyjątkowo ekspresowe ciasto. Delikatne i pyszne, ucieszy każde podniebienie. Nawet osoby li-czące kalorie chętnie po to ciasto sięgają.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    6 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka octu.
    Pianka:
    400 g serek homogenizowany waniliowy ( 7%)
    3 galaretki różne kolorowy.
    Dekoracja: posypka czekoladowa ( dla osób liczących kalorie można zrezygnować)
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żół-tek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    2 galaretki ( dwa różne kolory ) zrobić według przepisu i stężałe pokroić w kostkę.
    Trzecią galaretkę rozpuścić w wodzie ujmując ½ szklanki wody. Gdy będzie miała już konsystencje tężejącą połączyć delikatnie miksując ze schłodzonym serkiem waniliowym. Gotową pianę wylewamy na zimny biszkopt i na to posypujemy galaretki pokrojone w kostkę wierzch ciasta można posypać czekoladą w posypce lub zetrzeć czekoladę, albo nie dawać nic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować