Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żół-tek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
2 galaretki ( dwa różne kolory ) zrobić według przepisu i stężałe pokroić w kostkę.
Trzecią galaretkę rozpuścić w wodzie ujmując ½ szklanki wody. Gdy będzie miała już konsystencje tężejącą połączyć delikatnie miksując ze schłodzonym serkiem waniliowym. Gotową pianę wylewamy na zimny biszkopt i na to posypujemy galaretki pokrojone w kostkę wierzch ciasta można posypać czekoladą w posypce lub zetrzeć czekoladę, albo nie dawać nic.
Komentarze